Så spelar du Hjärter

I det här Hjärter gäller det att försöka få så få poäng som möjligt. Den som får 100 poäng först förlorar. Undvik hjärter och de andra poängkorten eller ta alla, beroende på din taktik. Hjärter kan ta en liten stund att lära sig, men när du bemästrar spelet får du tillgång till ett av de roligaste kortspelen som finns.

Spela Hjärter gratis online

Om du vill spela Hjärter kortspel online så finns det många bra alternativ. Det kostar inget och det finns till och med alternativ där du får spela mot riktiga människor. Hjärter online är enklare än den analoga varianten. I Hjärter spel online visar spelet nämligen vilka kort du får lägga. Det håller dessutom ordning på vilket håll du ska ge dina kort innan omgången börjar. Hjärter online kan alltså vara ett bra alternativ för dig som är nybörjare på det här kortspelet.

Hjärter kortspelHjärter kortspel – i korthet

Spelkategori Kortspel/Stick/Strategi
Speltid Ca 30 minuter
Svårighetsgrad Enkelt
Kortlek En vanlig kortlek, 52 kort
Antal spelare 3–6
Åldersrekommendation 10+

Hjärter kortspel – Spelregler

När du ska spela Hjärter kortspel behöver du en vanlig kortlek. Dessutom behöver du ungefär två motspelare. Ni kan vara fler men ni bör inte vara färre än tre spelare. Varje spelare får 13 kort och sedan börjar den första omgången. Spelet går som sagt ut på att få så få poäng som möjligt. Ha gärna ett block och en penna framme på bordet så att någon av er kan notera ställningen mellan varje omgång.

Du får inte lägga några poängkort under den första omgången. Hjärterkorten kan du dessutom bli tvungen att vänta ännu längre med att lägga. Innan du kan börja lägga ut hjärterkort måste nämligen någon ha sakat ett hjärterkort.

Omgångarna tar du hem genom att bli den som lägger högst kort. Den som vinner får behålla det vinnande kortet.

Räkna poäng i Hjärter spel

I Hjärter kortspel behöver ni alltså räkna poäng. Det är inte alla kort som bidrar med poäng, utan bara några utvalda. Det här är de poänggivande korten i spelet:

  • Hjärter-kort – 1 poäng styck
  • Spader dam – 13 poäng

Som mest kan en spelare alltså få kort värda 26 poäng på handen. Du kan välja att försöka göra dig av med poängkorten. Ett annat sätt att få noll poäng är emellertid att du samlar på dig alla poängkort. Den här tekniken heter Månen. Om du lyckas får du noll poäng och dina motspelare 26 poäng var.

Hjärter kortspel

Så spelar du Hjärter

En omgång i Hjärter kortspel:

  • Börja med att dela ut tretton kort var till spelarna.
  • Varje spelare ska sedan välja ut tre kort som de ska skicka till spelaren som sitter till höger. Nästa omgång kommer ni att ge kort åt vänster i stället. Tredje omgången ger ni kort rakt över bordet och den fjärde omgången hoppar ni över det här steget.
  • Spelaren som fått klöver två får börja omgången med att lägga ut just det kortet.
  • De andra spelarna turas sedan om med att lägga kort med samma färg. Om du inte kan följa färg får du saka, det vill säga lägga ett annat valfritt kort som bryter färg.
  • När ni har spelat ut alla kort är omgången slut.
  • Nu är det dags att räkna ihop poäng. Det är spelaren som lägger det högsta kortet som vinner omgången. De vinnande korten ska spelaren spara på sin plats.
  • Det är de här korten som ni sedan ska räkna ihop för att komma fram till varje spelares poäng.
  • Den som vinner omgången får börja nästa.

Så gör du för att vinna i Hjärter kortspel

Hjärter kortspel bygger inte bara på tur, utan skicklighet spelar också in.

Det finns flera olika taktiker som du kan använda dig av i det här spelet. Målet med alla de här strategierna är att du ska få så få poäng som möjligt och vinna matchen.

Satsa på hjärterkort

Det kan vara bra att spara låga hjärterkort. Då blir det nämligen enkelt att göra sig av med de högre hjärterkorten. En annan fördel med att ha många hjärterkort är att det blir lättare för dig att saka. Därefter kan du enkelt spela ut alla dina hjärterkort.

Saka bort kort i Hjärter

Ytterligare en väg till framgång i Hjärter kortspel är att saka kort. Du kan till exempel få en ger bort kort så att du får tomt på en viss färg. Då måste du börja saka kort och kan således bli av med korten du inte vill ha.

Månen

Den här taktiken går ut på att försöka få alla poängkort i spelet, det vill säga alla hjärterkort och alla spader dam. Om du lyckas får dina motståndare 26 poäng var och du noll poäng.

Spaderkorten

Om du har otur nog att få spader dam i Hjärter kortspel måste du försöka göra dig av med den. Det kan du enkelt göra genom att inleda en omgång och lägga ett lägre spaderkort. Har du tur så lägger en motspelare en kung eller ett ess så att korten försvinner från dig.

Hjärter kortspel

Olika varianter av Hjärter kortspel

Det finns några olika sätt att spela Hjärter kortspel. Lyckligtvis är Hjärter ett spel som går att anpassa efter olika önskemål och behov.

Olika antal spelare

Det går att vara fem och till och med ännu fler spelare i Hjärter. Om ni är tre räcker det med att ni använder er av en kortlek. Annars kan det vara bra att spela med två kortlekar. Då räcker korten bättre och ni får en lämplig längd på spelet.

Patiens Hjärter

Hjärter patiens är egentligen inte en version av Hjärter, utan ett helt eget spel. Originalspelet Hjärter bygger på att ni är fler spelare, medan patiens är ett spel där du spelar helt själv. Med det sagt så går det även att spela kortspelet Hjärter när du är själv. Det gör du genom att spela mot andra spelare över internet.

En annan rolig patiens som vi kan rekommendera är Harpan.

Hjärter utan att byta kort

En annan variant på Hjärter kortspel som ni kan ta till är att hoppa över steget med att ge tre kort till en motspelare innan varje omgång. Hjärter är ett ganska komplicerat spel, så om ni känner att det blir för mycket att hålla reda på kan ni hoppa över det steget.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.

FAQ Vanliga frågor och svar om Hjärter

Hur många kan vara med och spela Hjärter kortspel?

Det går att lägga upp Hjärter på olika sätt, så att olika många spelare kan delta. Ni bör vara minst tre spelare, men uppåt finns egentligen inget tak. När ni är fler än fem spelare bör ni använda er av mer än en kortlek, för att korten ska räcka. Om du inte har några kompisar att spela med går det ändå att spela online. Då får du spela mot en dator som gör rollerna av motspelare.

Hur spelar jag Hjärter kortspel?

För att spela Hjärter behöver du en vanlig kortlek och ett block där du kan notera poäng. Alla spelare börjar med att ha 13 kort var på handen. Ni ger bort tre kort till en motspelare och sedan börjar själva spelet. Under omgången ska ni följa färg eller saka kort. Den som lägger högst kort vinner omgången, men det är den som får minst antal poäng som vinner hela matchen.

Vad går Hjärter kortspel ut på?

I Hjärter gäller det att försöka få så få poäng som möjligt. När en av er har fått 100 poäng är matchen slut och den som då har minst poäng har vunnit.

Finns det några spel som liknar Hjärter kortspel?

Du som gillar Hjärter och letar efter fler liknande spel kan bland annat testa poker. Även i Hjärter finns det nämligen en psykologisk aspekt och det finns många olika strategier. Spader är ett annat kortspel som liknar Hjärter. Det finns också en patiens som heter Hjärter patiens men där är det i princip bara namnet som gör att de liknar varandra. De är helt annorlunda spel.