Spela Memory online

Testa att spela Memory spel gratis hos oss. Memory är ett klassiskt kortspel som utvecklar minnet hos både barn och vuxna. Spelet sker med en speciell kortlek med matchande kort eller med brickor som ni blandar och sprider ut på bordet med baksidan uppåt. Målet är att hitta par av matchande kort genom att vända upp två kort åt gången. Du som får ihop flest par vinner spelet.

Spela Memory gratis online

Memory spel finns också som spel online. Spelet i den här artikeln är gratis. Du behöver inte registrera dig någonstans, utan kan börja spela direkt.

Spel Memory regler

 • För att spela Memory spel behöver du en speciell kortlek med matchande kort eller ett set med brickor med matchande motiv.
 • Blanda korten och lägg dem med symbolsidan nedåt på bordet. Lägg korten i rader.
 • Under spelet vänder varje spelare sedan upp två kort per omgång och försöker hitta matchande par.
 • Om korten matchar får spelaren behålla paren och göra ytterligare försök att hitta fler par.
 • Om korten inte matchar, vänder ni tillbaka dem nedåt på bordet, och turen går vidare till nästa spelare.
 • Spelet fortsätter tills ni har hittat alla par.
 • Den har flest matchande par när ni har vänt upp alla kort i leken vinner spelet.
 • Spel Memory går enkelt att anpassa till olika antal spelare. Om ni är många spelare kan ni lägga till ytterligare en kortlek. Det går också att dela upp sig och spela i lag.

Memory spel

Memory – ett enkelt spel som passar barn

Memory är ett enkelt kortspel som tränar upp minnet och koncentrationen. Det finns också olika tematiska versioner av Memory spel, där korten kan vara dekorerade med färgglada bilder av djur, siffror, bokstäver eller andra motiv. De motiven gör spelet ännu mer lockande för yngre spelare. Alla de här sakerna gör Memory till ett perfekt spel för barn. Jag kan till exempel rekommendera det som en aktivitet att göra under barnpassningar eller barnkalas.

Ett liknande spel som också passar vid samma situationer är Finns i sjön. Det är ett enkelt kortspel som går ut på att bilda fyrtal. Med andra ord ska du försöka samla på dig fyra kort med samma valör, till exempel fyra drottningar. Du frågar en motspelare efter ett kort du vill ha. Om motspelaren har det måste hen ge det till dig, annars säger hen ”Finns i sjön”. Då får du plocka upp ett av korten som ligger utspritt på bordet. Den av er som fått ihop flest fyrtal när alla kort är slut vinner spelet. Finns i sjön passar två till fyra spelare.

Memory spel tips

 • Det är viktigt att använda ett jämnt antal kort så att varje kort går att matcha.
 • För att göra spelet mer utmanande kan du öka antalet kort eller använda en kortlek med mer likartade bilder, så att de blir svårare att komma ihåg och särskilja.
 • Det går också att spela Memory ensam som ett sätt att träna och förbättra sitt eget minne.

Memory spel

Memory spel vuxna

Det här spelet är inte bara för barn. Memory spel vuxna är dessutom ett underhållande och utmanande spel för äldre spelare. När det gäller Memory för vuxna kan du anpassa spelet för att göra det mer komplext och intressant, om du vill.

Här är några idéer för att göra Memory mer passande för vuxna:

  • Använd en större kortlek med fler kort för att öka svårighetsgraden. Det kräver ett bättre minne och mer koncentration att komma ihåg var matchande par finns när ni spelar med fler kort.
  • Använd tematiska kort som är mer intressanta för vuxna. Det kan vara bilder av konstverk, kända platser, eller symboler från olika kulturer.
  • Ni kan också införa en tidsbegränsning för varje tur. Det ökar spänningen och pressen på spelarna att hitta matchande par inom en begränsad tid.
  • Lägg till strategiska element genom att till exempel tillåta spelare att stjäla par från varandra under vissa förhållanden. Detta kan göra spelet mer interaktivt och konkurrensinriktat.
  • Spela Memory online. Onlineversioner av spel Memory brukar ha ljudeffekter och animationer och andra interaktiva element som ökar spelets underhållningsvärde för vuxna.
Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.