Bezzerwizzer

Välkommen till min guide om frågespelet Bezzerwizzer. Jag är en inbiten spelare som har spenderat otaliga timmar med vänner runt spelbordet. Det här är ett av våra favoritspel, eftersom det kräver både kunskap och taktik. Spelet har frågor i hela tjugo olika ämnen. I den här artikeln delar jag med mig av mina kunskaper. Jag går bland annat igenom hur spelet går till.

Vad är Bezzerwizzer?

Bezzerwizzer spel är en riktig klassiker bland frågespelen. Om du inte har spelat det än, har du verkligen missat något! Spelet är en perfekt kombination av kunskap, strategi och en nypa tur. Målet är att samla så många poäng som möjligt genom att svara på olika frågor och utmana dina motståndare.

Det är den franska speltillverkaren Asmodee som ligger bakom det här spelet. De tillverkar och säljer kortspel, brädspel och rollspel. Förutom det här klassiska frågespelet har de även skapat klassiker som Catan, Pandemic och Ticket to Ride.

Bezzerwizzer – en översikt

Det här frågespelet finns tyvärr inte som spel online. I den här artikeln kommer du därför att få lära dig spela det analoga spelet.

Här kommer ytterligare lite snabbfakta om spelet:

Spelkategori Brädspel, frågespel, sällskapsspel
Antal spelare Från 2 spelare
Speltid Cirka 60 minuter
Åldersrekommendation Från 15 år
Du behöver Ett Bezzerwizzer spel-set
Svårighetsgrad Medel
Tillverkare Asmodee

I den här videon får du också en översikt av spelet:

Bezzerwizzer-set består av

Innan du börjar spela är det viktigt att du är bekant med alla delar av spelet. Du hittar en rad olika spelbrickor, kort och annat material som behövs för att spela. Kom ihåg att hålla ordning på allt för att undvika förvirring senare under spelets gång. Spelet Bezzerwizzer består av följande:

 • Kort med 3000 frågor i 20 kategorier.
 • Ett spelbräde.
 • Kategoribrickor.
 • Spelpjäser i olika färger.
 • Personliga små spelplaner där ni ska placera ut era brickor. Huset är ett annat namn för den här spelplanen.
 • En svart påse som ni lägger kategoribrickorna i. Dra sedan brickor från påsen, så att det verkligen blir slumpmässigt.
 • Varje spelare ska även ha tre Bezzerwizzer bricks i sin färg. De kan du använda för att stjäla andra spelares poäng under spelet.

Bezzerwizzer

Bezzerwisser spel – Förberedelser

När alla deltagare är på plats är det dags att förbereda sig för spelet. Då behöver du göra följande:

 1. Ta föst och främst fram brädet och lägg ut det mellan er.
 2. Blanda sedan frågekorten noga.
 3. Välj vilken spelare som ska ha vilken färg.
 4. Dela sedan ut en liten spelplan, två Bezzerwizzer-brickor och en Zwap-bricka till varje spelare. Brickorna har olika färger. Varje spelare ska ta brickor i färgen de valt.
 5. Därefter ska ni lägga alla kategoribrickorna i påsen.
 6. Varje spelare eller lag ska sedan dra fyra kategoribrickor från påsen.
 7. Nästa steg är att fördela sina kategoribrickor på den lilla spelplanen. På den lilla spelplanen finns det rutor med olika prickar. En prick betyder att du får ett poäng för svaret. Som mest kan du få fyra poäng, men då är frågan också svårare. Här gäller det alltså att vara taktisk och fördela kategorierna efter sina kunskaper.
 8. Slutligen ska ni ställa era spelpjäser på startområdet på spelbrädet och komma överens om vilket lag eller vilken spelare som ska börja. Ni kan också dra lott om vem som ska börja.

Bezzerwizzer – Spelets Gång

Nu är det dags att börja spela! Under spelet turas alla spelare om att svara på frågor i olika kategorier.

En spelare drar ett frågekort och ställer en fråga i kategorin du valt.

Om du svarar rätt i Bezzerwizzer får du flytta fram din spelpjäs på den stora spelplanen. Hur många steg du får flytta fram din pjäs beror på hur många prickar det är över frågan. Om du svarar rätt på frågan med en prick får du till exempel flytta fram pjäsen ett steg.

Skulle du svara fel får du däremot inte flytta din pjäs. När du har svarat på en fråga i en kategori ska du vända på den så att symbolsidan ligger mot bordet, för att markera att den är använd. Det ska du alltså göra oavsett om du svarar rätt eller fel. Turen går sedan vidare medsols runt bordet.

När alla spelare har svarat på fyra frågor ska ni lägga tillbaka kategoribrickorna i påsen. Dra sedan fyra nya kategoribrickor. Nu börjar en ny omgång. Alla spelare ska också få nya B och Z-brickor inför att den nya omgången.

Du som kommer fram till målet med din pjäs först vinner spelet.

Bezzerwizzer

Om det blir oavgjort i Bezzerwizzer spel

Ibland kan spelet vara riktigt jämnt. Det händer till och med att det blir oavgjort. Med det menar jag att flera spelare kommer in i målet under samma tur. Då ska ni köra en speciell finalomgång mellan spelarna som kom i mål samtidigt. Så här gör ni:

 • Lägg tillbaka kategoribrickorna i påsen.
 • Varje spelare drar sedan varsin bricka.
 • Spelaren ska svara på en fråga i den kategorin.
 • Om flera spelare svarar rätt gör ni om det tills det bara är en spelare som får rätt. Det blir matchens vinnare.

Så stjäl du andra spelares poäng i Bezzerwizzer

I det här spelet kan du få poäng för att svara på dina egna frågor, men du kan även få poäng genom att svara rätt på andra spelares frågor. Under någon annans tur kan du lägga ut en av dina B-brickor. Då får du chansen att stjäla poängen från motståndaren. Om motståndaren svarar rätt får du inga poäng. Skulle spelaren som fått frågan däremot svara fel får du som spelat ut B-brickan chansen att svara. Om du svarar rätt får du en poäng. Skulle du däremot svara fel får du en minuspoäng.

Om spelaren med B-brickan svarar rätt innan hen har hört hela frågan får spelaren tre poäng.

Endast en spelare får använda B-brickan per omgång. Det gäller alltså att vara snabb och vara först med att lägga ut sin bricka.

Bezzerwizzer

Byta kategorier i Bezzerwizzer

Du kan dessutom byta ämne med en annan spelare genom att spela ut din Z eller Zwap-bricka. Med hjälp av den brickan kan du antingen byta plats på två av dina egna kategorier eller byta ut en av dina kategoribrickor med en av dina motspelares brickor. Notera dock att du inte kan byta till dig kategoribrickor som är nedåtvända.

Frågekategorierna i Bezzerwizzer

Frågorna i spelet handlar om allt möjligt, från vetenskap till popkultur och allt däremellan. Var inte rädd för att ta chanser och svara även om du är osäker – ibland är det värt att ta risken för att vinna extra poäng. Kategorierna i Bezzerwizzer:

 • Geografi
 • Underhållning
 • Historia
 • Vetenskap & Natur
 • Sport & Fritid
 • Ord & Språk
 • Samhälle & Kultur
 • Teknik & Media
 • Musik
 • Film & TV
 • Mat & Dryck
 • Vetenskapliga genier
 • Författare & Poeter
 • Spel & Datorspel
 • Kungligheter & Adel
 • Kända citat
 • Idrottsmän & Kvinnliga idrottsprofiler
 • Världens största städer
 • Mytologi & Legender
 • Konst & Arkitektur

Bezzerwizzer

Olika Varianter av Spelet

Förutom den klassiska versionen av spelet finns det också olika varianter, till exempel en som kretsar kring ord. Oavsett vilken variant du väljer är Bezzerwizzer ett spel som garanterat kommer att underhålla och utmana dig och dina vänner under många timmar. Utforska gärna olika varianter för att hitta den som passar dig bäst.

Det finns dessutom mängder av olika expansioner som du kan köpa till spelet. De kan hjälpa er att hålla spelet fräscht och spännande även efter många spelade omgångar.

Bezzerwizzer ord

Det här är en variant av spelet, där fokuset ligger på ord och uttryck. I spelet ingår en skrivplatta och ett timglas. Vissa frågor, till exempel anagram, ska du besvara på plattan. Du måste dessutom hinna skriva ner ditt svar innan timglasets 60 sekunder tagit slut. Den här varianten innehåller 16 frågekategorier och 1600 frågor.

Kompakt variant

Spelet finns dessutom i en kompakt variant, med mindre spelplan. Den här versionen passar särskilt bra om du ska ut på resa och vill ta med dig spelet. I det här spelet ingår ändå hela 2000 frågor. Annars är spelet detsamma som originalet.

Bezzerwizzer Familj

Det här spelet är anpassat så att vuxna och barn kan spela tillsammans. Varje fråga har nämligen en ledtråd som uppläsaren ger om den som ska svara är ett barn. Spelet innehåller 1600 frågor och åldersrekommendationen är från tio år. En omgång av den här varianten brukar ta runt 45 minuter.

Bezzerwizzer Bricks

Det här är en serie expansioner som ni kan använda till originalspelet eller andra versioner av det. Bricks kommer i många olika kategorier. Bland annat finns det en Bricks om storstäder och en annan om svenska författare.

Bezzerwizzer

Bezzerwizzer – spelet för vetgiriga

Enligt min erfarenhet är det här spelet en garanterad källa till underhållning och spänning. Jag spelar det ofta tillsammans med mina vänner när vi ses för spelträffar. Vi har spelat det i flera år utan att tröttna och har flera expansioner som vi varierar mellan. Bezzerwizzer är ett inkluderande spel, då det även finns en variant som passar barn. Jag skulle säga att det här spelet är perfekt för dig som vill lära dig fakta. Det är också perfekt om du redan vet mycket och vill bevisa det för dina vänner.

Om du ska spela med barn som är yngre än så kan det vara bättre med ett utpräglat barnspel. Jag kan till exempel rekommendera Uno. Det är ett färgglatt kortspel som går ut på att bli av med sina kort så fort som möjligt. Du måste hela tiden lägga kort som följer färg eller valör. Leken innehåller även speciella kort som till exempel ändrar turordningen i spelet.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.

FAQ – Vanliga frågor och svar om Bezzerwizzer spel

Finns Bezzerwizzer online?

Nej, tyvärr inte.

Passar Bezzerwizzer barn?

Nja, originalet är rekommenderat från 15 år. Det finns emellertid en familje-variant där barn från tio år också kan vara med.

Hur lång tid tar det att spela en omgång Bezzerwizzer?

30–60 minuter.

Hur gör jag för att vinna Bezzerwizzer?

Svara rätt på frågorna och kom först i mål så vinner du spelet.