Catan

I den här artikeln går jag igenom allt du behöver veta om Catan spel regler. Catan är ett strategiskt brädspel som går ut på att samla resurser och bygga upp ett framgångsrikt samhälle. Du som har flest poäng när spelet är slut vinner matchen. Det här brädspelet är enkelt att lära sig och det finns många spännande varianter och expansioner att testa.

Översikt av Catan spel regler

Att känna till Catan spel regler är en förutsättning för att lyckas i spelet. För att bli den mest framgångsrika kolonisten på ön måste du dessutom planera din strategi noggrant. Samtidigt måste du vara redo att anpassa dig till förändrade omständigheter.

Det är tillverkaren Lautapelit som ligger bakom det här spelet. Samma tillverkare ligger även bakom de framgångsrika spelen Sushi Go, Paleo och Fauna. I den här tabellen får du en överblick av spelet:

Antal spelare Vanligtvis 3–4 spelare, men vissa versioner passar upp till 6 spelare.
Tillverkare Lautapelit
Typ Brädspel, strategi
Speltid Vanligtvis 1–2 timmar.
Åldersgräns Från 10 år
Onlineversioner Digitala versioner finns tillgängliga för olika plattformar.

Föredrar du video? Då kan du kolla på den här för att komma i gång med spelet:

Målet med Catan spel online

Under spelet ska du försöka samla på dig så många poäng som möjligt genom att bygga vägar, bosättningar och städer. Tänk dock på att din konkurrens är ute efter samma sak, så det gäller att vara smart och snabb. Du som får tio poäng först vinner spelet.

Förberedelser enligt Catan spel regler

När ni är beredda att börja spela ska ni ställa ut spelbrädet mellan er.

Välj sedan ett spelupplägg ur regelboken. Lägg därefter ut de sexkantiga brickorna på spelplanen.

Varje spelare ska sedan välja en färg och ta spelpjäser i den färgen. Alla spelare ska ha följande:

  • 5 byar
  • 4 städer
  • 15 vägar

Dela även ut ett kort var med information om byggkostnader.

Nästa steg är att alla spelare ska ställa ut två vägar och två byar var på brädet, enligt beskrivningen i Catan spel regler.

Dela upp resurskorten, så att varje hög innehåller en specifik resurs. De ska ligga med symbolsidan uppåt i korthållarna.

Blanda därefter utvecklingskorten och lägg dem med baksidan upp i det sista facket i korthållaren. Den här hållaren bör stå så att alla spelare kan nå den, eftersom den är banken i det här spelet.

Varje spelare ska sedan få en resurs för en av sina byar.

Ta fram de två tärningarna som ingår i spelet.

Nu återstår bara att bestämma vem som ska börja. För att avgöra det kan ni till exempel dra lott eller bestämma att den spelare som är yngst får börja.

Catan spel regler

Catan spel regler – Spelets gång

Spelet är indelat i tre olika faser med olika mål. Först ska du producera råvaror, därefter handla och till sist bygga. Under en tur går varje spelare igenom alla de här tre faserna. Först därefter går spelet vidare till nästa spelare, som sitter till vänster.

Enligt Catan spel regler börjar du alltid din tur genom att slå de två tärningarna. Lägg ihop värdet för de både tärningarna. Om du till exempel skulle slå en tvåa och en trea (2 + 3 = 5) så får spelare med hus på brickor med siffran fem resurser av banken.

Nästa fas är handel. I den här fasen kan du till exempel fråga om någon motspelare vill byta några av sina resurser mot dina. Notera dock att du inte måste handla under din tur.

Därefter kan du välja att bygga, om du har råd med det. Hur mycket varje sak kostar ser du på ditt kort med byggkostnader.

När du har gjort allt du ville och kunde under din tur går turen vidare till nästa spelare som sitter medsols.

Spela tills någon av er fått ihop minst tio poäng.

Så räknar du poäng enligt Catan spel regler

För att vinna behöver det vara din tur och du ska kunna visa upp att du har saker som ger tio poäng eller mer.

Sakerna som ger poäng i det här spelet:

  • En väg = 1 poäng.
  • En by = 1 poäng.
  • Uppgradering av by till stad = 2 poäng.
  • Ett poängkort = 1 poäng.
  • Störst armé = 2 poäng.
  • Längst sammanhängande väg = 2 poäng.

Catan spel regler

Strategier och Taktik för Catan spel online

I spelet Catan är det inte bara tur som avgör vem som vinner, utan också skicklighet och taktik. Att ha en bra strategi och vara beredd på att anpassa dig till förändrade omständigheter är nyckeln till framgång. Här har jag samlat mina bästa tips för att hjälpa dig bli bättre på Catan.

Bygg en stark ekonomi

Att ha en stabil inkomstkälla är nyckeln till framgång i spelet Catan. Ju fler resurser du har, desto mer makt har du i spelet.

Tänk långsiktigt i Catan spel online

Det är också viktigt att tänka långsiktigt i det här spelet. Sätt upp en långsiktig strategi och följ den sedan.

Glöm inte bort riddarkorten

Riddarkorten kan ge dig poäng för största armé. Du kan även använda korten för att skydda dina resurser och förstöra andras produktion av råvaror. Glöm inte bort det här kortets många funktioner och se till att använda det. Det gäller att utnyttja alla Catan spel regler till sin fördel.

Var flexibel

Ibland går inte allt som planerat, och det är då det är viktigt att kunna anpassa sig. Att vara flexibel och kunna tänka utanför boxen kan vara skillnaden mellan seger och nederlag.

Catan spel regler

Utforska expansioner och varianter av Catan spel online

Det finns många olika sätt att uppleva Catan. Har du börjat tröttna på originalspelet? Då kan jag rekommendera att du testar någon av de olika expansionerna och varianterna av spelet. Här nedanför beskriver jag de vanligaste expansionerna, samt Catan Duellen.

Städer och Riddare

I den här expansionen ska du utöka dina kolonier och försvara dem mot invasioner av barbarer. Expansionen innehåller tre nya handelsvaror och riddare. Du behöver anställa riddare så att de ska försvara dina bosättningar. Catan spel regler blir komplexare med den här expansionen. Den utökar även speltiden och gör spelet mer fokuserat på konflikter.

Sjöfarare

I den här expansionen kan ni bygga båtar och resa mellan olika öar. Det här är den populäraste expansionen till Catan. Expansionen passar 3–4 spelare från tio år. En spelomgång brukar ta ungefär 75 minuter.

Handelsmän & Barbarer

Den här expansionen innehåller fyra äventyr och fyra olika spelvarianter. Det ingår även en spelvariant som passar två spelare. Den här expansionen ger mer variation till grundspelet. Dessutom ökar den svårighetsgraden på spelet. Några nya funktioner är att du kan fiska och bygga broar.

Äventyrare och Pirater

I den här expansionen får ni möjlighet att utforska och bygga på tre öar i stället för en. För att ta dig till öarna behöver du bygga en båt. Den här expansionen passar 2–4 spelare från 12 år.

Catan spel regler – Legends of the Conquerors

I den här expansionen får ni möjlighet att spela som legendariska erövrare och tävla om herraväldet över hela ön Catan. Med nya karaktärer, strategier och utmaningar erbjuder Legends of the Conquerors en unik och spännande twist på det traditionella Catan-spelet.

En omgång av det här spelet brukar ta runt 120 minuter. Notera att den här expansionen bara finns på engelska än så länge.

För att kunna spela den här expansionen behöver du även ha grundspelet och expansionen Städer och riddare.

Catan spel regler

Catan Duellen

Catan Duellen är en anpassad version av det klassiska brädsspelet Catan. Det är speciellt utformat för två spelare. Den här varianten är går även snabbare att spela. En spelomgång brukar ta ungefär 30 minuter. Ytterligare en skillnad är att det här är ett kortspel. Det gör det här till en mer variant som är lättare att ta med på resan.

Målet med Catan Duellen är dock detsamma som i det traditionella spelet: att bli mest framgångsrik på ön.

Catan Junior

Dessutom finns det en enklare variant av spelet som är anpassad för barn. Det har pirattema och passar 2–4 spelare. Åldersrekommendationen på spelet är från sex år. En omgång brukar ta ungefär 30 minuter att spela. Precis som originalet går spelet ut på att samla på sig resurser och sedan använda dem för att bygga olika saker. Du som bygger det bästa piratnästet vinner spelet.

Köp Catan spel online eller som fysiskt brädspel

Om du ännu inte har upplevt magin av Catan, är det dags att börja din resa. Spelet är lätt att hitta, eftersom det finns tillgängligt både online och i fysiska butiker.

Du kan hitta Catan på de flesta specialiserade brädspelsbutiker och återförsäljare online. Jag kan till exempel rekommendera att söka på Catan spel Prisjakt. Där får du alltid fram det lägsta priset just nu.

Det finns också som gratis spel online tillgängliga för olika plattformar, så du kan spela var som helst, när som helst. Du kan till exempel spela det gratis på Board Game Arena. Spelet finns också som app på Google Play och i App store.

Catan spel regler

Catan spel regler – enkelt även för nybörjare

Jag kan verkligen rekommendera Catan till dig som är nybörjare. Den främsta anledningen till det är att Catan spel regler är relativt enkla att förstå. Det tar bara några minuter att lära sig dem. Det gör att du snabbt kan dyka in i spelet och börja utforska ön. När du har lärt dig grunderna finns det också mycket djup att utforska.

En annan anledning till att Catan är ett utmärkt sällskapsspel är de interaktiva elementen i spelet. Att handla med andra spelare och förhandla om resurser gör spelet roligt och engagerande för alla deltagare. Det finns också ett element av tur med tärningskasten, vilket ger en spännande och oförutsägbar dimension till varje spelomgång.

Gillar du och dina kompisar Catan? Då kan jag även rekommendera brädspelet Wingspan. Det är ett brädspel som går ut på att skapa fågelhabitat. Placera ut fåglarna i miljöer där de trivs och se till att alla dina fåglar fungerar tillsammans. Spelet är strategiskt och har en vacker design.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.

FAQ – Vanliga frågor och svar om Catan spel regler

Hur många spelare kan delta enligt Catan spel regler?

Catan antal spelare varierar mellan de olika varianterna. I originalspelet är det optimalt att vara 3–4 spelare. Det finns dock även versioner där upp till 6 spelare kan vara med.

Hur lång tid tar en spelomgång?

En vanlig spelomgång av Catan kan ta mellan en och två timmar, beroende på antalet spelare och deras erfarenhetsnivå.

Finns det en åldersgräns för att spela Catan?

Catan är lämpligt för spelare i åldrarna 10 år och uppåt. Yngre spelare kan också vara med, om de får lite extra hjälp. Annars kan de spela Catan Junior, som passar från 6 år.

Kan jag spela ensam enligt Catan spel regler?

Ja, Catan är framför allt ett spel för flera personer. Det går emellertid att spela ensam online mot datorn.

Vad ingår vanligtvis i en Catan-spelbox?

Ett spelbräde, spelpjäser, spelbrickor för resurser och bosättningar, kortlek med utvecklingskort, två tärningar och spelregler.

Finns det några expansioner eller varianter av Catan?

Ja, det finns flera expansioner och varianter av Catan som lägger till nya element och utmaningar till spelet. Du kan läsa mer om dem längre upp i den här artikeln.

Hur gör jag för att vinna spelet Catan?

Det finns ingen enkel formel för att vinna på Catan, men att bygga en stark ekonomi, utnyttja handelsavtal och anpassa sig till föränderliga omständigheter är vanliga strategier för att maximera chanserna till seger.

Finns Catan spel online?

Ja, det finns flera digitala versioner av Catan tillgängliga för olika plattformar.

Hur kan jag lära mig att spela Catan spel online om jag är nybörjare?

Läs igenom spelreglerna noggrant. Spela därefter några övningsomgångar med vänner eller familj för att få en känsla för spelet. Det finns också videor online som kan vara till hjälp för att förstå spelets grundläggande mekanik.