Lär dig spela Couronne

Tycker du om Biljard men har inte plats med ett biljardbord? Då kan Couronne passa dig. Precis som i Biljard går spelet ut på att få ner sina markörer i hålen i hörnen. Till din hjälp har du och dina motspelare varsin kö. I den här texten berättar vi om spelets regler och berättar allt du behöver veta om spelet.

Couronne spel – en översikt

Couronne eller Coronaspel är ett brädspel som sker på en spelplan som mäter 88 x 88 centimeter. Spelplanen har runda hål i varje hörn och i mitten finns en stor cirkel. Vidare finns det även en fyrkant på spelplanen och små cirklar i varje hörn av den. I spelsetet ingår i regel även två till fyra köer och träringar i olika färger.

Dessvärre finns spelet inte som gratis onlinespel. Som tur är kan du enkelt spela det offline på ett bräde.

Spelkategori Brädspel
Antal spelare 2–4
Speltid Cirka 30 minuter
Åldersrekommendation Från 6 år
Du behöver Ett spelset
Svårighetsgrad Enkelt
Målet Få ner sina cirklar i hålen

Couronne spel regler

 • Under spelet ska du försöka få ner ringarna med din färg i hålen. Det gör du genom att skjuta på en stöte-ring som sedan kan träffa en annan ring. Stöte-ringen i Couronne är alltså som den vita kulan i Biljard. Du skjuter på stöte-ringen och ringarna med en kö.
 • Om du lyckas få ner en av dina ringar i ett av hålen får du ett försök till.
 • Skulle du råka slå ner en av motståndarnas ringar i ett hål så går turen över.
 • Om ni skulle råka stöta till en ring så att den åker ut utanför sargen ska ni lägga tillbaka den närmaste lilla cirkeln som finns uppritad på spelplanen.
 • I Coronaspel måste ni alltid göra era stötar utifrån sargen.
 • Har du råkat få ner stöte-ringen i ett hål? Då måste du plocka upp en av dina ringar ur ett av hörnfacken. Lägg ringen i mitten av spelplanen.
 • När du ska använda stöte-ringen ska du placera den i en av de små ringarna på spelplanen. Välj den som är närmast ringen du ska försöka träffa. Du kan också lägga den på linjen på ditt lags sida av spelplanen.
 • Målet i Couronne spel är att få ner alla ringar i sin egen färg i hålen. Den spelare eller det lag som lyckas med det först vinner matchen.

Couronne

Så spelar du Couronne

Här kommer en spelguide för nybörjare. Den gör att du ser mer i detalj hur spelet går till. Du hittar kompletterande information under rubriken ”Couronne spel regler”.

Förberedelser

 1. Börja med att lägga ut alla spelringar i ringen mitt på Couronne-spelplanen.
 2. Om ni är fler än två spelare ska ni dela in er i lag.
 3. Dela sedan ut en stöte-ring och en kö till varje spelare.
 4. Ställ er på varsin sida av spelplanen. Om ni är två står ni helt enkelt på varsin sida. Vid lagspel kommer ni fram till bestämda platser som ni ska stå på. Till exempel kan den ena stå till höger och den andra till vänster av en bestämd sida av spelplanen.

Spelets gång – Couronne

Det är alltid det gula laget som inleder spelet. En ur laget tar sin stöte-ring och lägger den i en av de små cirklarna eller på linjen. Sedan ska spelaren ta sin kö och stöta stöte-ringen mot ringarna som ligger samlade i mitten av spelplanen.

Om spelaren lyckas få ner en av sina egna ringar får hen ytterligare ett försök.

Annars går turen över till nästa lag.

Fortsätt på det här sättet tills ett av lagen har fått ner alla sina 15 ringar. Det laget vinner matchen.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.

FAQ – Vanliga frågor och svar om Couronne

Hur många kan vara med och spela Couronne?

Spelet är anpassat för 2–4 spelare.

Hur gör vi för att spela Couronne spel?

Under spelet turas ni om med att stöta på ringar med varsin kö. Det ni strävar efter är att få ner era ringar i hålen i hörnen. Ni behöver ett Couronne spelset för att kunna spela det här spelet.

Hur lång tid tar det att spela en omgång Couronne?

Ungefär en halvtimme.

Passar Couronne vuxna?

Ja. Det är enkelt nog att passa barn, men kan vara kul för äldre spelare också.

Hur gör jag för att vinna Couronne spel?

Du vinner om du lyckas få ner alla ringar i din färg först.