Så spelar du Kalaha

Kalaha är ett strategiskt brädspel för två personer som kommer från Egypten. Det spelas på en bräda med små gropar och två större gropar. Under spelet ska du försöka få så många kulor i din Kalaha som möjligt. Spelet har enkla regler men är samtidigt mycket strategiskt och taktiskt utmanande. Kalaha är ett av de allra populäraste Mancala-brädspelen.

Spela Kalaha gratis online

Kalaha är ett populärt brädspel som även finns som spel online. Onlineversionen är perfekt för dig som inte har något bräde redo hemma. En annan fördel med att spela online är att du då smidigt kan ta med dig spelet genom att till exempel spela på en smartphone eller surfplatta. Testa gärna att spela direkt här hos oss.

Kalaha i korthet

Spelkategori Brädspel
Speltid 20 minuter
Svårighetsgrad Enkelt
Antal spelare 2
Åldersrekommendation 5+

Kalaha spelregler

För att spela det här brädspelet behöver du ett speciellt anpassat bräde med totalt fjorton gropar. Tolv av groparna är små och heter Ambo. De resterande två är stora och heter Kalaha. Spelets stora gropar brukar vi även kalla för bo. I spelet ingår dessutom 72 små kulor som du ska flytta runt på spelplanen. Det finns dock ett gäng regler för hur du och din motspelare får röra kulorna.

 • När du börjar får du ta kulor från vilken Ambo som helst, förutsatt att den är på sin sida av brädet. Du ska lägga en sten i varje grop när du rör dig framåt, förutom motståndarens Kalaha som du kan hoppa över.
 • Skulle den sista kulan hamna i ditt eget bo så får du göra ett nytt drag.
 • Turen i Kalaha går motsols.
 • Om en kula skulle hamna i en tom Ambo får du flytta kulan till ditt bo. Skulle det samtidigt som du hamnar i en tom Ambo med din kula finnas kulor mittemot på andra sidan spelplanen så får du ta även dem. Lägg alla de här kulorna i ditt bo.
 • Om dina kulor tar slut när du är på motståndarens sida går turen över till den andra spelaren.
 • Den som har flest kulor i sitt bo när spelet är över har vunnit.
 • Får du slut på kulor på din sida av spelplanen så får du ta alla kulor från motståndarens sida och lägga dem i ditt bo.

Kalaha

Historia – så kom spelet till

Kalaha är ett av de äldsta spelen som människor fortfarande spelar.

Historiker tror att det kan vara hela 8000 år gammalt. En av de första versionerna av spelet finns inristade i en stentavla i Cheopspyramiden. Det var så länge sedan att spelets exakta ursprung är höljt i dunkel, men vi vet att det kommer från det förhistoriska Egypten. Den moderna variant som är allra populärast idag i västvärlden var det emellertid amerikanen William Julius Champion Junior som hittade på under 1940-talet. Det finns dock flera olika varianter av spelet.

Vidare är Kalaha en typ av Mancala-spel. Det finns många spel av den här typen, men det gemensamma draget är att de alla kretsar kring sådd eller att räkna och samla på olika vis.

Så spelar du Kalaha

Innan du och din motspelare kan börja spela Kalaha behöver ni göra vissa förberedelser.

Spelförberedelser

Ta fram ditt bräde och placera det mellan er. Ni ska sitta mittemot varandra under spelet.

Sprid sedan ut kulorna i de små hålen. Varje litet hål ska ha sex kulor. Det ska inte ligga några kulor i de stora hålen innan spelet börjar.

Kalaha

Spelet börjar

Därefter börjar spelet. Om ni vill kan dra lott eller spela Sten sax eller påse om vem som ska få den första turen.

 • Du som börjar väljer en av Ambo-hålen på din sida och tar upp kulorna. Släpp sedan en kula i varje hål som du passerar när du tar dig fram längs spelplanen. Om din sista kula hamnar i din Kalaha så får du försöka igen.
 • Sedan är den andra spelarens tur att göra samma sak.
 • Om din sista kula hamnar på motståndarsidan så går turen över.
 • Spelet är över när du eller din motståndare har slut på kulor på sin sida av spelplanen. Då kan den spelaren nämligen inte fortsätta att röra sig framåt som tidigare.

Så vinner du i Kalaha spel

En omgång är över när en av er har tömt sin del av spelplanen. Det som du och din motspelare strävar efter under spelets gång är att få in så många kulor som möjligt i ditt bo. Den som har flest kulor i sitt bo när matchen är slut vinner.Kalaha

Andra liknande brädspel som Kalaha

Om du gillar att online spela Kalaha kan vi även tipsa om brädspelet Fia med Knuff. Fia har dock enklare regler och passar således även barn.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.