Sänka Skepp & Battleship Online

Sänka skepp eller Battleship online går att spela gratis här hos oss. Det är ett strategiskt brädspel för två personer. Målet med spelet är att sänka alla motståndarens skepp genom att träffa dem med skott. Den av er som först sänker motståndarens skepp vinner spelet. Du kan testa att spela Battleship i den här artikeln. I artikeln får du också lära dig spelets regler.

Spela Sänka skepp gratis online

Sänkaskepp brukar ske på ett speciellt tudelat bräde. Numera finns det emellertid även som gratis spel online. Bland annat kan du spela det här hos oss utan kostnad. Klicka på spelet här ovanför och kör i gång.

Sänkaskepp regler

Här är de grundläggande reglerna för spelet Sänka skepp:

 • Spelet sker på ett speciellt spelbräde som är delat på mitten. Varje spelare får tillgång till två rutnät som normalt är på 10 x 10 rutor. På det nedre rutnätet ska du sätta ut dina skepp. Det övre, stående rutnätet använder du under spelet för att markera var du fått träffar.
  • Varje spelare har en uppsättning skepp av varierande storlek. Det brukar ingå ett hangarfartyg (5 rutor), ett slagskepp (4 rutor), en jagare (3 rutor), en ubåt (3 rutor) och en patrullbåt (2 rutor).
  • Skeppen får inte överlappa varandra. Ni får sätta skeppen vertikalt eller horisontellt.
  • Spelarna turas om att skjuta mot motståndarens bräde genom att ange en specifik ruta (till exempel ”A3” eller ”B6”). Efter varje skott går turen över till den andra spelaren.
 • Om skottet träffar en del av ett skepp, är det en träff. Annars är det en miss.
 • Markera gärna träffar och missar på det övre brädet för att hålla reda på skotten.
 • När du har träffat varje ruta som ett skepp tar upp på brädet blir det sänkt. Spelaren markerar sänkningen på sitt bräde.
 • Målet är att vara den första spelaren som sänker alla motståndarens skepp.

Sänka skepp

Så spelar du Sänkaskepp

Här är en beskrivning av hur ni spelar brädspelet Sänka skepp. Innan du kan sätta i gång behöver du och din motspelare göra några förberedelser.

Förberedelse

  • Ta fram spelbrädet. Varje spelare får tillgång till två med rutnät. På den andra sidan har din motspelare precis likadana nät.
  • Sätt upp dina skepp på ditt nedre bräde utan att avslöja positionerna för din motståndare. Sätt skeppen vertikalt eller horisontellt, utan att de överlappar varandra.
  • Ni bestämmer vem som börjar, till exempel genom en omgång sten-sax och påse. Turordningen växlar sedan mellan er efter varje omgång.

Battleship online – Spelets gång

  • Du som börjar väljer en ruta på motståndarens bräde och annonserar skottet genom att ange koordinaterna, till exempel ”C4”. Sedan svarar motståndaren om det är en träff eller en miss.
  • Motståndaren markerar träffar och missar på sitt bräde.
  • Om skottet träffar en del av ett skepp, markerar den aktiva spelaren träffen på sitt bräde och får göra ett nytt försök.
  • Om skottet inte träffar något skepp, markerar den aktiva spelaren missen på motståndarens bräde och turordningen går över till den andra spelaren.
  • Du måste träffa varje ruta på ett skepp för att det ska bli sänkt. Spelaren som fått ett skepp sänkt meddelar motståndaren vilket skepp det gäller, och motståndaren markerar sänkningen på sitt bräde.
  • Spelet fortsätter tills en spelare har sänkt alla motståndarens skepp. Den spelaren vinner omgången.

Sänka skepp

Sänka skepp online passar barn

Det här brädspelet är ett utmärkt barnspel av flera skäl. Till exempel har det enkla regler och det är spännande att skjuta kanoner på sin motspelare. Sänka skepp är dock inte bara en källa till underhållning för barn, utan kan också vara en aktivitet som bidrar till deras kognitiva och sociala utveckling.

Här är några anledningen till att Battleship är populärt som barnspel:

 • Spelet har relativt enkla regler, vilket gör det lätt att förstå och spela för barn i olika åldrar.
 • Genom att placera skepp på brädet och göra skott, utvecklar barn din koordinationsförmåga och sitt logiska tänkande. De lär sig att göra strategiska gissningar för att hitta motståndarens skepp.
 • Spelet är anpassat för två spelare, vilket uppmuntrar till social interaktion. Barn lär sig till exempel att turas om och följa regler.
 • När barnen gör sina skott och annonserar resultaten till motståndaren övar de dessutom på att kommunicera tydligt.
 • Spelet lär barnen att hantera vinster och förluster. Det kan lära dem att förlora med värdighet och att uppskatta det roliga i själva spelet, snarare än bara resultatet.

Sänka skepp – det ultimata strategispelet för två personer

Jag har alltid tänkt på Sänkaskepp som det bästa strategispelet för två spelare. Reglerna är enkla, vilket gör att det är lätt att komma in i spelet. Ändå kan det vara riktigt utmanande att vinna spelet. Du måste ha ett väl utvecklat strategiskt tänkande och en gnutta tur för att lyckas. Många vuxna avfärdar det här spelet som ett barnspel. Det är synd, eftersom jag är över trettio och fortfarande tycker att det är roligt.

Om ni är fler som vill vara med och spela kan ni i stället testa Risk. Det är ett strategiskt brädspel som passar mellan två och fem spelare. Ju fler desto bättre gäller för det spelet, enligt mig. Risk är ett krigsspel där du ska försöka erövra världen med dina trupper.

Sänka skepp

De 9 bästa Sänka skepp-spelen 2024

Nyhetstidningen The Jerusalem Post genomförde ett test där de utsåg de nio bästa Battleship-brädspelen. Vinnaren blev en version från Hasbro Gaming. Förutom de vanliga skeppen hade den utgåvan även plan. Den här utgåvan går bara att köpa på Amazon. En nackdel som testarna lyfter fram med spelet är att flygplanen inte är så tåliga. Hasbro Gamings Battleship Game Retro series edition kom på andra plats. Det här är ett aktuellt test där du får insikt i några av de bästa utgåvorna som finns att köpa nu.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.