Luffarschack – Spelguide och tips

Luffarschack är ett enkelt spel som ni spelar på en rutad spelplan, till exempel ett rutat papper. Spelet är också känt som Tic tac toe, Fem i rad eller Tre i rad. Ditt mål i spelet är att få tre, fem eller sju likadana symboler i rad. Spelet är anpassar för två spelare men du kan även spela själv online. Läs vidare för att lära dig spelet.

Google Luffarschack – snabbfakta

Vi börjar med en tabell med snabbfakta om Luffar schack:

Spelkategori Strategi/Barnspel
Antal spelare 2 spelare
Speltid Cirka 10 minuter
Åldersrekommendation Från 5 år
Du behöver Penna och papper eller internet
Svårighetsgrad Enkelt

Luffarschack regler

Google Luffarschack är ett spel med enkla regler. För att spela behöver du bara papper och penna och en person att spela mot. Spelet är anpassat för två spelare.

Kom först och främst överens om vilken variant av spelet som ni ska spela. Det finns tre olika varianter med olika spelplaner. Tre i rad sker exempelvis på en spelplan med 3 x 3 rutor.

Målet med spelet är att placera ett antal av sina markörer, X eller O, i rad, antingen horisontellt, vertikalt eller diagonalt, på spelplanen. Ni turas om med att skriva ut er symbol i rutorna. Valet av ruta är hela tiden fritt, ni behöver alltså inte följa något speciellt mönster.

Eftersom spelet har enkla regler brukar vi betrakta det som ett barnspel. Det betyder emellertid inte att det inte kan vara roligt även för vuxna.

Luffarschack

Så spelar du Luffarschack

  • Börja med att bestämma vem av er som ska ha symbolen X och vem som ska ha O.
  • Avgör därefter vem av er som ska börja. Det kan ni till exempel göra genom någon form av lottning eller en omgång Sten sax eller påse.
  • Rita upp rutnätet ni ska använda som spelplan.
  • Du som börjar ska sedan börja med att rita din symbol i någon av rutorna.
  • Nästa spelare ritar därefter sin symbol i en annan ruta.
  • Fortsätt att turas om att rita era symboler tills en av er får tre, fem eller 15 i rad.
  • Luffarschack finns även som spel online. Du kan till exempel testa spelet i den här artikeln.

Varianter på Luffarschack

Det finns dessutom olika varianter av Luffar schack. Den största skillnaden mellan de olika varianterna är hur många symboler du behöver samla i följd för att vinna. Spelplanerna varierar också.

I varianten Tre i rad behöver du, som du hör på namnet, få tre i rad. Det här spelet ska ske på ett rutnät med 3 x 3 rutor.

I Fem i rad ska du försöka få fem av dina symboler i rad. Ni ska spela det här spelet på en spelplan med 5 x 5 rutor.

Vidare finns det en variant som heter Fritt Luffarschack. Spelet sker på ett 15 x 15-rutnät. Du som börjar måste sätta din första symbol i mitten av spelplanen. Den av er som får fem av dina symboler i följd först vinner.

Luffarschack

Spel som liknar Luffar schack

Du som gillar det här spelet skulle säkert också tycka om Domino. Det är ett spel där ni spelar med speciella brickor med prickar. Du ska försöka lägga ut dina brickor på spelplanen. Notera dock att du bara får lägga en bricka intill en annan som har samma värde, det vill säga samma antal prickar. Den av er som blir av med alla sina brickor först vinner matchen.

Vi kan också rekommendera Othello. Det är ett populärt brädspel där ni spelar med brickor på en rutad spelplan. Spelet är anpassat för två spelare och du spelar antingen som vit eller svart. Målet med spelet är att fånga motståndarens brickor. Då får du vända på dem så att dem får din färg. Den spelare som får flest brickor i sin färg vinner spelet.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.