Skorpionen – Spelguide och tips

Skorpionen eller Scorpion solitaire är en populär patiensvariant. Namnet på spelet beror på att spelplanen liknar en skorpion. Spelet går ut på att skapa fyra stegar som går från kung till ess. Dessutom måste alla stegarna ha en viss färg. En får bara bestå av klöver, en annan av hjärter och så vidare. Du kan spela patiensen gratis direkt i den här artikeln.

Spela Skorpionen patiens gratis online

Skorpionen går att spela med en vanlig kortlek. Spelet finns dock även som spel online. Här i artikeln hittar du en gratis version. Du behöver inte registrera dig, utan kan börja spela direkt.

Skorpionen patiens – snabbfakta

I den här tabellen får du en snabb överblick av det här kortspelet:

Spelkategori Kortspel/Patiens
Antal spelare 1
Kortlek En vanlig kortlek på 52 kort
Speltid Ca 15 minuter
Svårighetsgrad Medel
Åldersrekommendation 8+

Den här videon hjälper dig komma i gång:

Skorpionen patiens regler

Om du vill lyckas med den här patiensen behöver du följa vissa regler.

  • Målet med Skorpionen patiens är att bygga fyra stegar i följd från kung till ess. Du vinner om du lyckas lägga alla kort i stegar från kung till ess. Du måste följa färg, så att du får ihop en stege per färg. En för hjärter, en för ruter och så vidare.
  • Spelplanen består av sju kolumner som består av sju kort var.
  • Den här patiensen sker med en vanlig kortlek på 52 kort.
  • Du kan bara bygga stegar i fallande ordning. Du kan alltså endast placera ett kort av lägre värde på ett kort av högre värde.
  • Om en kolumn är tom kan du bara lägga en kung där.
  • Kan du inte göra något drag så kan du dra ett kort från spelets talong. Lägg det nya kortet på den första kolumnen från vänster. Kortet ska vara öppet. Kan du inte göra något drag och korten i högen är slut har du förlorat.
  • Vissa av korten på spelplanen är dolda. När du har flyttat kort så att du kommer ner till dem får du emellertid vända på dem.
  • Det är inte bara den nedersta högen som är spelbar, utan det går att flytta hela rader med kort. Det kort som kommer i direktkontakt med den nya högen behöver emellertid uppfylla alla kraven för valör och färg som vi nämnt tidigare.

Skorpionen

Skorpionen – Förberedelser

Om du spelar online kan du börja spela direkt. För där hjälper datorn dig med förberedelserna.

Du som spelar med riktiga kort behöver däremot göra några förberedelser.

Börja med att plocka bort jokrarna ur kortleken. De ska inte vara med i den här patiensen.

Blanda därefter kortleken noggrant.

Nästa steg är att bygga upp spelplanen. Lägg ut sju kolumner av kort. Varje kolumn ska i sin tur bestå av sju kort. De fyra inledande kolumnerna från vänster sett ska ha tre dolda kort i toppen. Resten av korten i kolumnerna ska vara öppna. De tre återstående kolumnerna ska ha bara öppna kort.

Korten som blir över lägger du i en hög. Det blir spelets talong.

Skorpionen – en spelomgång

Nu kan du börja spela en omgång Skorpionen patiens. Det gör du genom att flytta runt korten så att de bildar stegar. Värdet i stegarna ska vara fallande och alla stegar måste följa färg.

Du kan flytta flera kort på samma gång. Tänk då på att det kort som kommer i kontakt med den nya kolumnen måste vara av en lägre valör och följa färg.

Vänd upp de dolda korten om de hamnar överst i spelet.

Om du inte kan göra något drag kan du ta ett kort från talongen. Lägg det nya kortet överst i kolumnen längst till vänster på spelplanen.

Skulle det uppstå ett tomrum på spelplanen så får du bara lägga en kung där. Alternativt kan du fylla tomrummet med en serie kort, där en kung är underst.

Tänk på att kung är det värdefullaste kortet i det här spelet. Ess är å andra sidan det lägsta kortet.

Fortsätt att flytta runt kort tills du har bildat alla fyra stegarna eller tills korten i talongen är slut. Du vinner om du lyckas bilda alla stegarna.

Skorpionen

Spel som liknar Skorpionen patiens

Om du tycker om Skorpionen skulle du säkert även gilla Spindelharpan. Det är ett patiensspel som sker med två vanliga kortlekar, det vill säga 104 kort. Av de korten ska du försöka skapa åtta stegar som går från kung till ess. Det är ett utmanande men roligt spel. Klicka dig vidare till vår artikel om spelet om du vill läsa mer. Där kan du dessutom testa patiensen som gratis spel online.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.