Så spelar du Rödskägg

I Rödskägg ska du försöka hamna på noll poäng så fort som möjligt. Det gör du genom budgivning och genom att vinna rätt antal stick. Se också till att undvika att få straffpoäng eller minuspoäng. Det här kortspelet påminner om Poker och Bridge och precis som dem spelen ställer det höga krav på ditt taktiska tänkande. Reglerna är lite invecklade, men läs vidare så ska vi lära dig dem.

RödskäggRödskägg – Du behöver

Rödskägg är ett taktiskt kortspel för mellan tre och sju spelare.

För att spela Rödskägg behöver du:

  • En vanlig kortlek på 52 kort, utan jokrar.
  • 3–7 spelare.
  • Penna och papper för att skriva upp era bud och poäng.

Rödskägg – en översikt

Spelkategori Stick/kortspel
Speltid Ca 60 minuter
Svårighetsgrad Medel
Kortlek Vanlig kortlek, 52 kort
Åldersrekommendation 10+

Kortspel Rödskägg regler

Alla spelare börjar varje omgång med tolv poäng. Målet med spelet är att bli av med sina poäng så fort som möjligt. Dessutom ska du försöka vinna lika många stick som du förutsåg i din budgivning. Du får en minuspoäng varje gång du vinner ett stick, men se upp för det går att få minuspoäng i det här spelet. För att vinna måste du ha precis noll poäng.

Under det här kortspelet kan du bli straffad med extrapoäng. Du får till exempel fem poäng om du inte lyckas vinna lika många stick som du trodde. Du kommer också att få straffpoäng om du glömmer att säga ”Tack för hjälpen” när du får noll poäng.

Det högsta budet i spelet heter Rödskägg. Då säger du att du tror att du kommer att vinna alla sex sticks i spelet. Om du sedan skulle förlora en stick åker du ut ur matchen på en gång.

Spelare som inte klarar av att vinna en enda stick under spelets gång får sex straffpoäng var. Den som lagt det högsta budet måste dessutom komma ihåg att fråga de andra om de vill fortsätta vara med och spela när det är två stick kvar. Annars får spelaren sex straffpoäng. Under de fyra första sticken måste spelledaren dessutom komma ihåg att fråga ”Går ni med?” annars får spelledaren fem poäng. De andra spelarna uppmärksammar missen genom att knacka i bordet.

Rödskägg – Förberedelser och budgivning

Börja med att dela ut sex kort var till alla spelare. Innan spelomgången börjar på allvar sker en slags budgivning. Där ska ni försöka förutse hur många stick ni kommer att vinna. Ni kommer totalt att spela sex stick, så du kan chansa på mellan noll och sex stick. Ni ska gå laget runt när ni lägger era bud och den första av er kan välja fritt. Nästa spelare måste däremot lägga ett högre bud än den föregående spelaren. Skriv upp alla spelares bud.

Rödskägg

Rödskägg – Spelet börjar

När budgivningen i Rödskägg är klar börjar själva spelet. Som sagt består det av sex stick. Den av er som lagt det högsta budet får börja, sedan fortsätter omgången medsols. Den högsta budgivaren får även dela ut korten i omgången.

  • Spelaren lägger valfritt kort.
  • Nästa spelare måste lägga ett kort i samma färg eller saka.
  • Den spelare som la det högsta kortet i rätt färg vinner sticket.
  • Spelet börjar sedan om med ett nytt stick.

Avslutet i Rödskägg – Duellen

Har två spelare kommit ner till noll poäng på samma runda? Då ska ni ha en sista avgörande omgång mellan de två personerna. Den av spelarna som vinner flest stick tar då hem matchen. Om det bara är en spelare som når noll poäng är det den spelaren som vinner, utan någon duell.

Räkna poäng

För varje stick du vinner i kortspel Rödskägg så blir du av med ett poäng. Som du sett finns det dessutom straffpoäng och budgivningspoäng att hålla koll på. Utse gärna någon som för protokoll och räknar ihop poäng efter varje stick.

Kan jag spela Rödskägg online?

Nej, i dagsläget finns Rödskägg inte som spel online. Det är så klart lite tråkigt. Vi kan bara hoppas att det blir ändring på det i framtiden.

Rödskägg

Andra kortspel

Om du gillar Rödskägg skulle du säkert även gilla Hej Knekt. Det är ett något enklare kortspel, men även där gäller det att komma i håg att säga förutbestämda saker, annars får du ett straff. Klicka dig gärna vidare till vår artikel om Hej Knekt för att lära dig mer om det spelet.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.