Den försvunna diamanten - Spelguide och tips

Den försvunna diamanten är en riktig brädspelsklassiker. I spelet rör ni er runt i Afrika och ska försöka bli den som hittar diamanten först. Du får välja mellan att gå på land, åka med båt eller flyga medan du letar. Skaffa sedan ett visum och ta med dig diamanten hem så har du vunnit spelet. Den försvunna diamanten regler är dessutom enkla.

Den försvunna diamanten – snabbfakta

I den här tabellen får du en första överblick av spelet Den försvunna diamanten:

Spelkategori Brädspel/Barnspel
Antal spelare 2–5 spelare
Speltid Cirka 60 minuter
Åldersrekommendation Från 6 år
Du behöver Ett spelset med bräde, kort, pjäser och en tärning.
Svårighetsgrad Enkelt

I den här videon får du också en första överblick på brädspelet:

Den försvunna diamanten regler

Det här är ett brädspel som går ut på att hitta en stor diamant kallad Afrikas stjärna.

Under spelet ska ni alltså resa omkring och leta efter ädelstenen. Den av er som hittar diamanten, skaffar ett visum och tar diamanten till Tanger eller Kairo innan någon annan spelare hinner dit vinner.

Du kan välja mellan att promenera, åka båt eller flyga. Promenera tar längst tid men är det enda alternativet som är gratis.

Alla spelare väljer varsin pjäs innan spelet börjar. Den ska ni sedan flytta runt på spelplanen med hjälp av spelets tärning. En spelare slår alltså tärningen och får sedan flytta fram sin pjäs så många steg som tärningen visar.

Vidare börjar alla spelare med 5000 kronor som startkapital.

På spelplanen ska ni lägga ut spelbrickorna som hör till spelet. Det är under en sådan som ni kommer att hitta diamanten. I spelet finns det dock även brickor med andra symboler. När du hamnar på en ruta med en bricka kan du välja om du vill vända upp den eller inte. Om du vill vända upp den måste du betala eller slå tärningen så att den hamnar på fyra, fem eller sex.

Börja med att slå tärningen varsin gång för att avgöra vem av er som ska börja spelet. Den av er som slår högst börjar. Kom också överens om vem av er som ska ansvara över banken. Sedan är det bara att sätta i gång.

Den försvunna diamanten

Spelbrickorna i Jakten på den försvunna diamanten

Nu ska vi titta närmare på de olika spelbrickor som finns i Den försvunna diamanten. Vi kommer också att beskriva vad de betyder.

 • Tomma brickor
 • Topas
 • Visum
 • Diamanten
 • Smaragd
 • Rubin
 • Rövare

Tomma brickor

Ge brickan till banken. Ingenting händer såvida du inte befinner dig på Slavkusten, för då måste du stå över ett drag.

Topas

Ger dig 3000 kronor och dubbelt så mycket på Guldkusten.

Visum

Om varken du eller någon annan spelare har hittat diamanten ännu så måste du lämna tillbaka brickan till banken. Skulle det däremot vara så att någon av er hittat diamanten ska du behålla brickan och så fort som möjligt ta dig till Kairo eller Tanger.

Diamanten i Den försvunna diamanten

Den viktigaste brickan i spelet. Det finns bara en på hela spelplanen och det är den som alla spelare letar efter. Om du får upp den här brickan ska du försöka ta den tillbaka till Kairo eller Tanger.

Smaragd

En ädelsten som normalt är värd 4000 kronor och dubbelt så mycket på Guldkusten.

Rubin

Ger dig 5000 kronor. Om du befinner dig på Guldkusten får du dubbelt så mycket.

Rövare i Jakten på den försvunna diamanten

Du som vänder upp en rövarbricka blir du överfallen av rövare. Det innebär att du blir av med alla dina pengar. Om du inte har några pengar lämnar du bara tillbaka brickan till banken.

Den försvunna diamanten

Olika sätt att förflytta sig i Den försvunna diamanten

I det här spelet kan du förflytta dig på olika sätt. Bland annat kan du gå, vilket är det långsammaste sättet att ta sig fram. En stor fördel med att vandra är emellertid att det är helt gratis. Du rör dig fram genom att slå tärningen. Flytta sedan fram din pjäs det antal steg som tärningen visar. När du går till fots ska du följa de svarta markeringarna på spelplanen.

Du kan dessutom flyga i Jakten på den försvunna diamanten. En flygtur kostar 3000 kronor och innebär att du får förflytta dig direkt till din destination utan att du behöver slå tärningen. Du kan flyga längs med flyglinjerna, som är röda rutor, med raka linjer mellan olika orter.

Slutligen kan du resa med båt. Resor till sjöss sker längs med de blå rutorna på spelplanen. Du ska slå tärningen för att röra dig framåt. Att resa med båt kostar 1000 kronor.

Den försvunna diamanten

Speciella platser i Den försvunna diamanten spel

Det finns dessutom några platser med speciella regler. De är:

 • Kapstaden
 • Sahara
 • S:t Helena
 • Guldkusten
 • Slavkusten

Kapstaden

Du som kommer först till den här staden får 5000 kr. Det är banken som betalar ut de här pengarna.

Sahara

På den här platsen kan du bli tillfångatagen av beduiner. Så sker om du hamnar på den blåa rutan med en svart ring runt sig. Om du hamnar på den rutan måste du slå en etta eller en två med tärningen för att bli fri.

S:t Helena

Här gäller det att se upp för sjörövare. Om du har oturen att hamna på den blåa rutan med en svart ring blir du stoppad av sjörövarna. Då måste du slå ett eller två för att få fortsätta.

Guldkusten i Den försvunna diamanten spel

Om du hittar en ädelsten här så är den dubbelt så mycket värd som på andra platser.

Slavkusten

Om du får upp en blank bricka när du är här så måste du stå över ett drag. Det här påverkar inte de andra spelarna.

Den försvunna diamanten

Så vinner du Jakten på den försvunna diamanten

Det finns två sätt att vinna det här brädspelet. Först och främst kan du hitta diamanten Afrikas stjärna och ta med den tillbaka till platsen du startade på. Lyckas du med det vinner du spelet.

Du kan också vinna genom att skaffa ett visum och komma först tillbaka till staden där du startade spelet. I den här varianten behöver du alltså inte hitta diamanten, utan bara hinna tillbaka innan spelaren som gjort det. Det här alternativet blir aktuellt så fort någon spelare har hittat diamanten.

Spel som liknar Den försvunna diamanten

Du som gillar det här brädspelet skulle säkert även gilla Fia med Knuff. Det är ett brädspel med enkla regler, där du ska försöka få alla dina pjäser i mål först av alla. Du och dina motspelare slår en tärning för att avgöra hur långt du får flytta pjäsen. Andra spelare får dock knuffa bort dina pjäser om de hamnar på samma ruta. Om det händer dig måste du börja om från början. Det här brädspelet går även att online spela gratis hos oss.

Vi kan också rekommendera tärningsspelet Yatzy. Det är en riktig klassiker som går ut på att slå tärningar och försöka få olika kombinationer. Den av er som får flest poäng vinner spelet.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.