Risk brädspel – en översikt
Risk är ett klassiskt strategispel. Här får du en första överblick av Risk brädspel:
Spelkategori | Brädspel |
Antal spelare | 2–5 |
Du behöver | Ett Risk spelset |
Speltid | Upp till 120 minuter |
Svårighetsgrad | Medel |
Åldersrekommendation | Från 10 år |
I den här videon lär du dig spelet:
Brädspel Risk regler
- För att spela behöver du ett speciellt spelset för Risk. Det består av ett spelbräde, pjäser, kort och tärningar.
- Om du har fem eller fler Risk-kort måste du byta in dem mot förstärkningar eller tilläggsarméer.
- Du kan attackera angränsande territorier som andra spelare kontrollerar. Anfallaren och försvararen rullar tärningar för att avgöra utfallet av striden.
- I ett anfall måste minst två arméer delta.
- Ni slår tärning om vilken armé som vinner. Den som anfaller ska slå röda tärningar och den som försvarar ska slå blå tärningar. Om anfallarens tärningskast är högre än försvararens, erövrar anfallaren det aktuella territoriet och flyttar in sina egna arméer där.
- Hur många tärningar ni ska slå beror på antalet armépjäser. Om anfallet är med två pjäser ska ni kasta en tärning. Vid tre pjäser ska ni däremot slå två tärningar och vid ännu fler pjäser ska ni slå tre tärningar. Notera dock att ni bara ska slå en tärning om försvararen har en till två armépjäser.
- Efter en framgångsrik erövring kan spelaren flytta sina arméer från det erövrade territoriet till det nya territoriet.
- Om en spelare kontrollerar alla territorier inom en kontinent vid början av sin tur får de en bonus i form av tilläggsarméer.
- Spelet fortsätter tills en spelare har utfört sitt hemliga uppdrag. Alternativt kan ni spela med regeln att en spelare måste erövra hela världen för att vinna.
Risk brädspel – förberedelser
Innan ni kan börja spela Risk behöver ni göra några förberedelser.
Först och främst ska du ta fram spelet. Lägg ut spelbrädet.
Varje spelare väljer en färg. Du ska sedan ta pjäser i färgen du valt. Hur många pjäser ni ska ha beror på hur många som deltar i spelet:
- 40 pjäser var vid 2 spelare.
- 35 pjäser var vid 3 spelare.
- 30 pjäser var vid 4 spelare.
- 25 pjäser var vid 5 spelare.
De kort och pjäser som tillhör färger som ingen kommer att använda under spelet kan ni lägga undan. Varje spelare ska få varsitt uppdragskort i sin valda färg. Läs uppdraget på kortet och låt ingen annan se det.
Dela sedan ut Risk-kort till alla spelare. Det är kort som avgör vilka områden som du får kontrollera.
Ställ därefter upp era pjäser på dina områden. Det finns inget maximalt antal pjäser för varje område på kartan.
Till sist ska ni lämna tillbaka Risk-korten.
Så spelar du Risk brädspel
Nu kan ni börja spela det här brädspelet. Spelet består av tre olika faser; förstärkningsfasen, anfallsfasen och förflyttningsfasen.
Under förstärkningsfasen samlar ni era trupper. När du lämnar tillbaka dina Risk-kort kan du byta ut kort mot förstärkningar.
Anfallsfasen är nästa fas. Där anfaller spelare varandra och strävar efter att ta över landområden. Den av er som får högst värde på sin tärning vinner slaget.
Du som förlorar får ta bort dina pjäser från området och vinnaren får flytta in. Det här är förflyttningsfasen.
Turen i det här spelet går medsols.
Fortsätt spela tills en av er har utfört sitt hemliga uppdrag. Spelaren som lyckas med det först vinner.
Tyvärr finns Risk brädspel inte som gratis spel online.
Taktik och strategi för brädspel Risk
Risk involverar mycket strategiskt tänkande. Spelarna måste överväga hur de använder sina förstärkningar, när de ska anfalla, och vilka motståndare de ska fokusera på. Att balansera försvar och anfall är avgörande för framgång i spelet.
Enligt min egen erfarenhet är Risk ett spel där spelare måste vara flexibla och anpassa sig till ändrade omständigheter för att lyckas. Även med en god strategi kan allt gå illa, eftersom du dessutom måste ha tur vid tärningskasten.
Risk brädspel – en kort historik
Det var den franske filmregissören Albert Lamorisse som skapade brädspelet Risk.
Lamorisse skapade först en prototyp av spelet för sina barn, som han kallade ”La Conquête du Monde” (Erövringen av världen). Spelet blev populärt bland hans vänner och familj, vilket ledde till att han beslutade sig för att patentera och sälja det.
1957 släppte spelföretaget Miro Company Risk brädspel under namnet Risk: Le Jeu de la Conquête Mondiale (Risk: Världserövringsspelet).
Spelet blev snabbt en succé, även en internationellt. Brädspel Risk har blivit en klassiker inom brädspelsgenren.
Risk brädspel – Perfekt för spelkvällar och fester
Risk är ett brädspel som passar vid tillfällen då ni har gott om tid att ägna er åt ett spel. Till exempel passar det utmärkt när du ska ha en spelkväll med vänner. Eller om ni behöver liva upp en långtråkig fest. Det räcker med en annan spelare, men det är roligare om ni är fler som spelar.
Det här är emellertid ett ganska komplext brädspel. Om det är barn under tio år som ska vara med och spela kan det vara bättre att välja ett enklare spel. Barnspel brukar även gå fortare att spela, eftersom barn i regel inte har samma koncentrationsförmåga. Några enkla och bra brädspel som passar barn är Fia med knuff, Kalaha och Mastermind.