Codenames spel – snabbfakta
Codenames är ett spel från Czech Games som bygger på ordassociation. Lyssna på mästerspionens ledtrådar och lista ut lösningarna tillsammans med din lagkamrat.
Här är spelet i korthet:
Spelkategori | Sällskapsspel/brädspel |
Antal spelare | 4–8 |
Speltid | Ca 20 minuter |
Åldersrekommendation | Från 14 år |
Du behöver | Ett spelset |
Svårighetsgrad | Medel |
Tillverkare | Czech Games |
Här ser du spelet in action:
Så spelar du Codenames
Här ska jag beskriva hur spelet går till. Innan du och dina vänner kan börja spela måste ni göra några förberedelser. Därefter börjar själva spelet.
Förberedelser
- Börja med att dela upp er i två lag. Varje lag väljer en mästarspion. Resten av er spelar som fältagenter. Ett lag måste innehålla minst två personer, vid normalt spel.
- Blanda därefter kortleken med kodord.
- Lägg sedan ut 25 slumpmässiga kort med kodord. Du ska lägga dem i fem rader med fem kort i varje rad.
- Mästerspionen i varje lag väljer sedan varsitt nyckelkort. Sätt fast det i era hållare så att det blir dolt för fältagenterna.
- På sidorna av nyckelkortet lyser det lampor. De visar vilket lag som ska börja spelet. Rött betyder till exempel att det röda laget börjar. Det lag som börjar får gissa på nio ord, medan det andra bara får gissa på åtta.
- Lägg ut agentkorten i en hög i närheten av mästerspionerna. Mästerspionen i det röda laget tar alla röda agenter och mästerspionen i det blåa laget tar de blå korten.
- Lägg korten med oskyldiga åskådare och lönnmördaren i mitten, så att båda mästarspionerna når dem.
Codenames – Spelets gång
Nu kan ni äntligen börja spela. Så här går spelet till:
- Spymastern ger en ledtråd som består av ett ord och en siffra. Ordet är relaterat till de ord på spelplanen som laget ska gissa, och siffran anger hur många ord som är kopplade till ledtråden.
- Baserat på spymasterns ledtråd diskuterar och gissar laget vilka ord de tror tillhör deras agenter.
- Laget pekar på de ord de gissar och spymastern markerar dem som rätt eller fel.
- Om ni gissar rätt får ni fortsätta gissa. Gissar ni fel går turen över till det andra laget. Ett lag måste gissa på minst ett ord per omgång. Därefter kan de välja att sluta gissa och låta turen gå över till det andra laget.
- Om ett lag gissar ordet som representerar lönnmördaren, förlorar de omedelbart spelet.
- De två lagen turas om med att gissa tills ett lag hittar alla sina agenter eller tills ett lag plockar upp lönnmördaren.
Codenames strategier
Det här är alltså ett spel som kombinerar ordassociation med strategiskt tänkande. I början kan det vara klurigt att förstå hur du ska göra. Här är några strategier som kan vara användbara:
Ge tydliga ledtrådar
Om du är mästarspion är det viktigt att du ger ledtrådar som är så tydliga som möjligt. De måste också vara unika nog för att skilja era agenter från motståndarlagets.
Maximera ledtrådens användning
Försök hitta på ledtrådar som är kopplade till flera ord på spelplanen för att öka dina chanser att snabbt hitta alla dina agenter.
Håll reda på tidigare ledtrådar
Försök undvika att ge ledtrådar som associerar till ord från tidigare omgångar, eftersom det kan leda till förvirring eller felaktiga gissningar.
Var uppmärksam på motståndarlagets ledtrådar
Som fältagent bör du vara uppmärksam på motståndarlagets ledtrådar och försöka förstå deras strategi. Det kan hjälpa dig att undvika att gissa deras agenter eller att identifiera deras ledtrådar.
Gissa inte om du är osäker
Undvik att gissa om du är osäker. Det kan nämligen leda till att du plockar upp civilpersoner (ord som inte tillhör något lag) eller lönnmördaren.
Kommunicera med ditt lag
Det är viktigt att kommunicera med ditt lag och diskutera vilka ord som är de bästa att gissa baserat på den givna ledtråden. Håll er informerade om tidigare ledtrådar och gissningar för att fatta överlagda beslut tillsammans.
Anpassa strategin efter spelets gång:
Du bör också vara beredd på att anpassa din strategi baserat på hur spelet går.
Olika varianter av Codenames
I den här artikeln har jag hittills fokuserat på originalversionen av Codenames. Det finns emellertid många andra versioner av det här populära spelet. Här är några andra varianter av spelet:
Pictures
I stället för ord har den här versionen bilder på korten. Spelarna måste associera bilderna med de rätta ledtrådarna för att hitta sina agenter.
Duet
Det här är en version av spelet som är anpassad för två spelare eller två små lag som samarbetar för att hitta alla agenter och undvika lönnmördaren.
XXL
En större version av det ursprungliga spelet. Det har större kort och en större spelmatta. Den här versionen är perfekt för större grupper eller för att spela utomhus.
Deep Undercover
En version av spelet som innehåller mer vuxet innehåll och är lämplig för en mognare publik. Spelet innehåller även blanka kort, så att ni kan hitta på era egna ord.
Codenames spel: Pictures XXL
Det här är en förstorad version av Pictures-varianten, med större kort och spelmatta. Den här versionen passar stora grupper och att föredra om du eller någon i gruppen ser dåligt.
Onlineversion
Spelet finns dessutom som gratis spel online. Där kan du spela mot dina vänner oavsett var ni befinner er i världen. Spelet finns översatt till ett stort antal språk, bland annat japanska, finska och norska.
Tematiska versioner
Det finns även andra tematiska och anpassade versioner av spelet, såsom spel med Marvel-tema, Disney-tema, Simpsons-tema, och många fler. De här varianterna ger olika tematiska upplevelser, även om det i grunden är samma spel.
Codenames – ett något för komplext partyspel
Min personliga erfarenhet har varit att det här brädspelet är svårt att komma in i. Varje gång jag spelat det har jag i början känt att det varit allt många olika kort och regler att ta hänsyn till. Codenames regler verkade bara onödigt krångliga. När jag väl kommit in i det har jag däremot tyckt om det. Spelet har vunnit flera priser och många anser att det är det bästa sällskapsspel genom tiderna.
Även om jag har haft viss behållning av det när vi spelat det under våra spelträffar håller jag inte med om det. När det gäller sällskapsspel som kretsar kring ord föredrar jag klassikern Alfapet. Det är också mer tillgängligt för personer som inte är så vana att spela brädspel.
Det är dock bara min åsikt. Du måste testa spelet själv för att se vad du tycker. Kanske är det ditt framtida favoritspel. Om du gillar agenter och ordlekar tycker jag definitivt att du ska testa det.
Köp Codenames spel på Blackfriday 2023
Black Friday är en stor readag som traditionellt brukar vara den 24 november. Numera finns det emellertid företag som drar ut på sina kampanjer i flera veckor. När jag skriver det här är det en bit in i december och det går fortfarande att hitta flera nätbutiker med black Friday-erbjudanden. Bland annat är det flera online-butiker som säljer brädspelet Codenames till ett rabatterat pris. Till exempel kan du köpa det på Webhallen.