Othello – Spelguide och tips

Othello är ett populärt brädspel som också går under namnet Reversi. Det kommer från Japan och har blivit ett av de mest spelade strategispelen i världen. Spelet är uppkallat efter en av Shakespeares pjäser, men har inget direkt samband med pjäsen. Skaparna valde namnet för att det antyder den konflikt och rivalitet som finns i spelet. Du kan testa Othello spela online hos oss.

Spela Othello gratis online

Det här brädspelet finns även som gratis spel online. Du kan testa det direkt i den här artikeln. Det är ett perfekt alternativ för dig som inte har någon att spela mot offline.

Othello – en översikt

Låt oss börja med en tabell med snabbfakta om Othello:

Spelkategori Brädspel/Barnspel
Antal spelare 2 spelare
Speltid Cirka 40 minuter
Åldersrekommendation Från 8 år
Du behöver Ett Reversi-bräde
Svårighetsgrad Enkelt

Du som föredrar video kan kolla på den här:

Othello spel regler

Det här spelet sker på ett spelbräde med 8×8 rutor och svarta och vita spelbrickor.

Othello spel är anpassat för två spelare, där varje spelare tar en färg och försöker erövra så många brickor som möjligt. Målet är att ha fler brickor än motståndaren när brädet är fullt eller när ingen av er kan göra fler drag.

Spelet börjar med att båda spelarna placerar varsitt par brickor i mitten av brädet på ett specifikt sätt: en vit bricka och en svart bricka vända mot varandra diagonalt. Därefter turas ni om att placera ut era brickor på brädet. Ni måste placera varje bricka så att den fångar en eller flera av motståndarens brickor genom att omringa dem i horisontal, vertikal eller diagonal riktning. Då får du vända alla omringande brickor så att de byter färg till den spelarens färg som just gjorde draget.

Om ett drag inte kan fånga några brickor, är det ett olagligt drag och spelaren förlorar sin tur. Den här regeln kan leda till intressanta taktiska val och strategier, där spelarna måste överväga både kortsiktiga och långsiktiga konsekvenser av sina drag.

Othello

Othello – en kort historik

Det var den japanska spelutvecklaren Goro Hasegawa som skapade Othello år 1883. Han kallade då spelet för Go. Det var inte förrän 1971, när spelutgivaren Tsukuda Original började sälja spelet internationellt, som spelet fick namnet Othello. De valde namnet efter Shakespeares berömda pjäs Othello, även om det inte finns något direkt samband mellan spelet och pjäsen.

Brädspelet blev snabbt populärt över hela världen. Spelet är enkelt att lära sig och spelas på en bräda med 8×8 rutor, vilket gör det tillgängligt för spelare i alla åldrar och erfarenhetsnivåer.

En stor milstolpe i spelets historia var när det officiella Othello World Championship startade 1977. Sedan dess har mästerskapet hållits årligen, förutom under vissa perioder, och lockat tävlande från hela världen. Många länder har också etablerat sina egna nationella mästerskap och förbund för att främja spelet och tävla på nationell nivå.

Othello

Spel som liknar Othello spel

Om du gillar det här brädspelet kan vi även rekommendera Kalaha. Det är ett liknande brädspel som går ut på att flytta runt små kulor på ett bräde med gropar. Du som lyckas få in flest kulor i din stora grop vinner. Spelet kommer från Egypten och är anpassat för två spelare.

Vi kan också rekommendera brädspelet Fia med Knuff. Det är en klassiker där du ska försöka få dina spelpjäser i mål innan motståndarna. Se dock upp för motståndarnas pjäser. Om en annan spelare hamnar på samma ruta som du står på knuffar motståndaren bort din pjäs och du måste börja från början. Fia med Knuff finns även som gratis spel online.

Laura Jensson
Skriven av

Laura Jansson

Laura är en skribent med en glödande passion för alla typer av spel. Hon gillar allt från tålamodsprövande patiensspel till intensiva actionspel. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med texter. 2022 gick hon ihop med två vänner och startade sajten Allaonlinespel. Där delar hon med sig av spelguider och spelrecensioner. Förutom sitt spelintresse har hon ett stort intresse för böcker och har tidigare bland annat arbetat som redaktör på ett bokförlag.